Képzés megnevezése: 07214014 Sütő-és cukrászipari szakember
• Óraszám: 500 óra
• Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség
• Egészségügyi alkalmassági szükséges: szükséges (33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 15.
számú melléklete alapján)
• Képzési díj: Ingyenes (Az 1. szakképesítés szerezhető ingyenesen)
• Képzést igazoló dokumentum: A képzés tanúsítvánnyal zárul, melynek birtokában
képesítő vizsga tehető és képesítő bizonyítvány szerezhető.
• Egyéb információ: A szakmai anyagot a képző biztosítja.
• Programkövetelmény:
https://api.ikk.hu/v1/media/documents/6379?filename=S%C3%BCt%C5%91-%C3%A9scukr%
C3%A1szipari-szakember-2021.12.20.-
v1.pdf&_gl=1*1fnvmk8*_ga*MjYzODA1NjQ3LjE3MjkxNTgzNDk.*_ga_K4RNLHW8G3*MTczNz
YyMTI2OC41NC4xLjE3Mzc2MjEzMTMuMTUuMC4w
A sütő- és cukrászipari szakember kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat,
cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész- és késztermékeket készít.
Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Kenyereket,
péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű
technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. A
munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli,
tisztán tartja az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával, A
hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos
magatartással végzi a munkáját. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási,
élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó
előírások betartásával végzi.
