• Képzés megnevezése: 07214004 Élelmiszeripari gépjavító
• Óraszám: 320 óra
• Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség
• Egészségügyi alkalmassági szükséges: szükséges (33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 15.
számú melléklete alapján)
• Képzési díj: Ingyenes (Az 1. szakképesítés szerezhető ingyenesen)
• Képzést igazoló dokumentum: A képzés tanúsítvánnyal zárul, melynek birtokában
képesítő vizsga tehető és képesítő bizonyítvány szerezhető.
• Egyéb információ: A szakmai anyagot a képző biztosítja.
• Programkövetelmény:
https://api.ikk.hu/v1/media/documents/6422?filename=%C3%89lelmiszeriparig%
C3%A9pjav%C3%ADt%C3%B3-2021.12.08.-
v1.pdf&_gl=1*nfkrya*_ga*MjYzODA1NjQ3LjE3MjkxNTgzNDk.*_ga_K4RNLHW8G3*MTczNzYy
MTI2OC41NC4xLjE3Mzc2MjEzMTMuMTUuMC4w
Az élelmiszeripari gépjavító munkája során felismeri az élelmiszeripari gépek, gépsorok
működési zavarait, kisebb hibákat elhárít. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus
vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszer-ipari gépek, gépsorok karbantartásában részt vesz.
Figyeli a működő gépegységek működését, mozgását, érzékszervi diagnosztizálást folytat.
Irányítással élelmiszer feldolgozási alapműveleteket végez: tárol, osztályoz, tisztít, aprít, kever,
termikus műveletek végez (hűt, fagyaszt, főz, süt), csomagol. Felismeri az élelmiszeriparban
használatos szerkezeti anyagokat (fémek és nemfémek), az alapvető gépelemeket
(kötőgépelemek, csapágyak, hajtáselemek, csővezetékek, csőszerelvények). Felméri a
karbantartáshoz szükséges alkatrészeket, anyagokat. Megjavítja a könnyen javítható
alkatrészeket kézi vagy kisgépi eljárásokkal. Gépelemeket, egyszerű szerkezeteket kézi- és
gépi szerszámokkal műszaki dokumentáció alapján összeszerel. Műszaki dokumentáció alapján
egyszerű alkatrészeket gyárt kézi és kisgépes megmunkálással, továbbá egyszerű
szerkezeteket, egységeket állít össze oldható és nem oldható (szegecs-kötés) kötések
alkalmazásával. Gépkönyvek, karbantartási előírások alapján elvégzi a gépek, berendezések
karbantartását, üzembe helyezését. Használja a gépkezelői, vállalatirányítási szoftvereket. A
munkáját munka-, tűzvédelmi, környezetvédelmi, minőségbiztosítási és higiéniai előírások
figyelembevételével önállóan végzi és dokumentálja.
