• Képzés megnevezése: 07214009 Borász
• Képzés megnevezése: 07214009 Borász
• Óraszám: 300 óra
• Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség
• Egészségügyi alkalmassági szükséges: szükséges (33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 15.
számú melléklete alapján)
• Képzési díj: Ingyenes (Az 1. szakképesítés szerezhető ingyenesen)
• Képzést igazoló dokumentum: A képzés tanúsítvánnyal zárul, melynek birtokában
képesítő vizsga tehető és képesítő bizonyítvány szerezhető.
• Egyéb információ: A szakmai anyagot a képző biztosítja.
• Programkövetelmény:
https://api.ikk.hu/v1/media/documents/6404?filename=Bor%C3%A1sz-2021.12.20.-
v1.pdf&_gl=1*190u5er*_ga*MjYzODA1NjQ3LjE3MjkxNTgzNDk.*_ga_K4RNLHW8G3*MTczNz
U1NTM3Ny41My4xLjE3Mzc1NTY3MzAuMzIuMC4w
• A borász borkészítéshez értő, a szaktechnológia alkalmazásában jártas szakember. Elvégzi az
erjesztést és a kierjedt újbor kezelését, érlelését, az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő
formában palackozza. Kezeli és működteti borászati műveletekhez tartozó gépeket és
berendezéseket. A szaktechnológia során szükséges laboratóriumi alapvizsgálatokat elvégezi,
méréseinek eredményét értelmezni képes, a szükséges technológiai lépéseket mérési
eredményei alapján megtervezi, végrehajtja. Szakmai alapismeretei alapján borkóstolót,
borbemutatót tart. Munkája során a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási,
élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó
előírások betartásával, a jó gyártási gyakorlat (GMP) szemléletével végzi.
