Erasmus+ KA1 mobilitási projektek – 2023
Helyszín: Lisszabon – Portugália
Időpont: 2024. február 19 – 25..
Résztvevők:
- Szilágyi Ferenc
- Jaskó Beáta
- Tóthné Orosz Márta
- Tóth István
- Vizsolyiné Bauer Beáta
- Rácz László
Beszámoló:
Az Erasmus-Projekt kód: 2023-1-HU01-KA122-VET-000142668 számú projekt keretein belül szakmai látogatáson vettek részt az Északi ASzC Bárczay János Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói Portugáliában, Lisszabonba.
A pályázat céljai: betekintés a lisszaboni vendéglátás – turizmus ágazat mindennapjaiba, a történelmi és kulturális értékeinek megismerése. A gasztronómia területén jó gyakorlatok megismerése.
A szakmai látogatást az Eurieta fogadószervezet koordinálta.
A csoport tagjai indulás előtt online meeting-en kaptak körültekintő felvilágosítást a szakmai látogatás részleteiről; a kiutazás céljáról, utazással, ellátással, szakmai programokkal kapcsolatosan. Az oktatók egyéni felkészülés keretében tanulmányozták a fogadó szervezet profilját, utánanéztek a térség történelmének, kultúrájának, hagyományainak, továbbá időjárási, éghajlati jellemzőinek.
Az oktatók meglátogattak egy turisztikai irodát, a cég 24 éves tapasztalattal rendelkezik, nemzetközi újságíróknak biztosít programokat, szállást, közlekedést. Különböző irodákkal, hotelekkel, éttermekkel tartják a kapcsolatot. PR tevékenységekkel foglalkozik. A főbb látványosságokat mutatják be és ezeket évről évre frissítik a megfelelő korosztálynak. Cél: Portugália népszerűsítése: 3 részből áll Lisszabon: Óváros – Műemléki város és a modern rész. A főváros kicsi, viszont a közeli kisvárosokban is rengetek a látnivaló. Arrabida: bor – hal. Cascais – Új riviéria, Sintra – Unesco világörökség része. 3 F : Fado a nemzeti daluk, Fatima – vallás, Foci
Sintra településen, a helyi nevezetességek mellett lehetőség volt a parkok gondozását megismerni. Helyi kultúrnövényeket, fűszernövényeket felfedezni és a gondozását, ápolását megnézni.
A csoport meglátogatta a Codfish (tőkehalról) szóló interaktív kiállítás, mely Portugália kulturális, történelmi és gasztronómiai jelképe, szimbóluma. Portugália a Európa legjelentősebb halászó tőkehal országa. A halakat sóval tartósítják hónapokon keresztül, és karácsonykor nem pulyka, hanem a hal kerül. A halételeken kívül híresek a süteményeikről (főleg leveles tészták – pudinggal ízesítve) és a kávéról. Portugál borok.A Taylor ’S Port bor shop és kóstolóba megismerték a helyi portugál bor készítését, a szőlőfajtákat, jellegzetes boraikat. Különbséget tettek a Tokaj Hegyaljai borok és a Portugál borok között.
. Portugália egyik fő nevezetessége, hogy szinte minden ház falát kerámiával borítanak. Szent Anna Factory-ban (1741) a mai napig kézzel készítik kerámia termékeiket. A kerámia készítés folyamatát nézhették meg. 14 cm *14 cm csempének 4 hónap szükséges mire elkészül. Minden egyes csempét kézzel festenek.
A résztvevők a mobilitás során megismerhették a szélesebb társadalmi jelenségek összefüggéseit. Mindeközben fejlődött a résztvevők kommunikációs készsége, a szakmai beszélgetéseknek köszönhetően új szakkifejezésekkel bővült szókincsük. Természetesen az angol, mint munkanyelv használatával fejlődött idegen nyelv tudásuk is.
A szakmai napok mellett a kulturális programok során is fejlesztették tudásukat a térség megismerése által. Belém híres Jeronimos kolostorát és Ajuda-i palotát tekinthették meg, és a kilátót. Szabadidős tevékenységként megnézték az Altlanti óceánt.
Az élményekkel, tapasztalatokkal teli mobilitás hozadékát a résztvevők intézményükben kollégáik, tanulóik számára vetített képes beszámoló keretében mutatták be. Többlettudással gazdagodva, új kompetenciákat elsajátítva azon dolgoznak, hogy mielőbb alkalmazni tudják mindezeket gyakorlati foglalkozásaikon.